Вже давно воду, яку ми п’ємо, не можна назвати рідиною без кольору, запаху і смаку. Кринична вода має одні органолептичні властивості, водопровідна – інші, а артезіанська – треті. Вода «Авіта», наприклад, має чистий і м’який смак, в той час, як вода з крана – досить жорстка і з металевим присмаком. Буваючи в іншому місті, ми часто відзначаємо, що вода тут має зовсім інший смак, ніж удома, навіть, якщо вона очищена за допомогою фільтрів. Це теж можна пояснити різними параметрами жорсткості, солоності і так далі.
Таке розмаїття смаків, здавалося б, найпростішого продукту, привело до появи нової професії. Йдеться про водних сомельє.
Хто такі сомельє?
Взагалі, в буквальному перекладі з французької мови, слово «сомельє» означає виночерпий. Це людина, яка відповідає за формування винної карти ресторану, проводить винні дегустації та допомагає клієнту зробити найбільш правильний вибір відповідно до його побажань. Його майстерність полягає в умінні розкласти букет вина на складові, визначивши не тільки якість напою, але і його склад, вік, сорт використовуваного в приготуванні винограду, регіон, де він виростав і так далі.
Аналогічним чином працює і водний сомельє. Різниця тільки в самому напої. Сьогодні практично в будь-якому ресторані можна знайти не одну марку води, а кілька. Причому, деякі з них можуть бути досить рідкісними і, відповідно, досить дорогими, і тому послуги водного сомельє стають більш, ніж затребуваними. Саме водний сомельє відповідає за дотримання всіх умов видобутку, розливу, доставки і зберігання води. Точне знання органолептичних характеристик води кожної торгової марки дозволяє водному сомельє з упевненістю радити своїм клієнтам, який напій варто вибирати до кожної страви.
Як стати водним сомельє
Як і у випадку з будь-якою іншою професією, щоб стати кваліфікованим і високооплачуваним водним сомельє, необхідно вчитися. Сьогодні в багатьох країнах світу організовані спеціальні навчальні курси для бажаючих освоїти дану майстерність. На курсах вивчаються теоретичні основи професії: класифікація води, різноманітність варіантів її мінералізації, рівні хлорування тощо. Крім того, студенти самостійно і в класі тренують небо, навчаючись розрізняти відтінки смаку питної води різної температури.
Після закінчення курсів видається відповідний сертифікат, який знадобиться для подальшого працевлаштування. Найбільшою популярністю і авторитетністю користуються курси водних сомельє в Німеччині. Вони недешеві: в середньому тиждень навчання обійдеться в дві з половиною тисячі євро. Однак шанси влаштуватися після закінчення таких курсів на цікаву роботу за набутою професією в один з провідних ресторанів світу досить високі, а значить, вкладені кошти і зусилля окупляться з лишком.