Всім нам добре відомо, що не будь-яку воду можна пити без побоювання. Звичайно, в «особливо важких» випадках про непридатність води можна міркувати навіть по її зовнішньому вигляду і / або запаху. Перш за все, спробуйте воду понюхати. Може бути таке, що явний запах відсутній, але якщо принюхатися, можна його відчути. Це, швидше за все, говорить про те, що в воду могли потрапити пестициди, толуол, бензол, сірководень. Якщо вода явно каламутна, це може бути ознакою того, що в ній містяться сторонні домішки, які можуть бути небезпечними для здоров’я.
Але частіше хоч вода візуально і здається нормальною, на ділі це може виявитися зовсім не так. Тому давайте сьогодні спробуємо поговорити про те, які є універсальні ознаки для визначення основних параметрів безпеки питної води. Найефективніший, достовірний і інформативний метод аналізу якості питної води – лабораторне дослідження її хімічних і мікробіологічних показників. Цей аналіз дозволить визначити водневий показник, загальну жорсткість і лужність води, концентрацію в ній хлоридів, сульфатів, нітратів, заліза, марганцю, амонію, кремнію, залишкового хлору, міді. Крім того, він дасть змогу пересвідчитися у відсутності мезофільних аеробних, а також анаеробних мікроорганізмів.
Втім, якщо це важко, в принципі, можна обійтися і побутовими методами.
Спробуйте в воді, яка потребує в тестуванні, приготувати м’ясо або овочі. Якщо продукти погано і довго розварюються, досить імовірно, що в ній присутні важкі метали. При високій концентрації з’являється навіть специфічний присмак металу.
Якщо ви не хочете ставити експерименти на їжі, можна спробувати попрати в такій воді речі. Якщо після прання на них з’являться плями, швидше за все, без важких металів тут дійсно не обійшлося.
Що стосується мікробіологічної небезпеки, її проблематично визначити, що називається, на око, тому варто все ж провести лабораторний аналіз і вже точно уникати вживання води з невідомими мікробіологічними показниками без кип’ятіння.
Якщо ви сумніваєтеся в якості води і не можете провести її аналіз, не ризикуйте. Замовте для пиття і приготування їжі артезіанську воду «Авіта». Вона має оптимальний для людини хімічний склад, проходить кілька ступенів очищення і відрізняється м’яким приємним смаком.