Чиста питна вода – основа життя. Кілька років тому Всесвітня асоціація охорони здоров’я випустила звіт, в якому стверджувалося, що 80% хвороб так чи інакше пов’язане з тим, що люди систематично п’ють воду низької якості. Людина пропускає її через свій організм як крізь фільтр. І все домішки, корисні або шкідливі речовини при цьому осідають в тканинах і внутрішніх органах. Тому обирати воду потрібно ретельно, особливо, якщо в сім’ї є діти або люди похилого віку. Отже, розповідаємо, яка питна вода краще і корисніше для здоров’я.
Водопровідна вода
Кип’ячена
Головна перевага такої води – при кип’ятінні вбиваються хвороботворні мікроорганізми і випаровуються шкідливі органічні сполуки (в тому числі нафтопродукти). Але разом з бактеріями зникають і цінні мінерали. Так, корисний кальцій і магній при кип’ятінні випадають в осад і залишаються на стінках чайника. Ще один аргумент проти – в водопровідну воду часто додається хлор, який при кип’ятінні вступає в реакції з іншими потенційно небезпечними речовинами.
Якщо ви все ж п’єте кип’ячену воду або готуєте на ній гарячі напої, пам’ятайте, що її не можна кип’ятити довго або повторно – від цього вона стає шкідливою.
Тала
Вважається, що тала вода дуже корисна – налагоджує обмін речовин, підвищує імунітет і виводить токсини. Але ці властивості зберігаються лише протягом 8-10 годин, а при нагріванні і зовсім втрачаються. До того ж потрібно правильно готувати талу воду, інакше вона нічим не буде відрізнятися від звичайної водопровідної.
Фільтрована вода
Отже, цінні мікро- і макроелементи зберігаються тільки в накопичений воді. Вона добре втамовує спрагу, заповнює мінеральний баланс і покращує обмін речовин. Але в сирій воді можуть залишитися шкідливі мікроорганізми. Щоб зберегти її користь і очистити від шкідливих домішок, важких металів і мікробів, використовуються спеціальні фільтри для питної води. Вони бувають різних видів, і у кожного є переваги і недоліки.
Це адсорбційні фільтри – вода в них очищається активованим вугіллям та іншими сорбентами, проходячи з верхньої частини глечика в нижню через знімний картридж. Вони зручні і недорогі, ними легко користуватися і можна брати з собою в дорогу. Але знімні фільтри потрібно часто міняти, інакше якість питної води знижується. Ресурс картриджа становить від 200 до 300 літрів води. Але визначити, коли він вичерпаний, можна лише приблизно. До того ж в сирої і теплому середовищі картриджів активніше розмножуються патогенні мікроорганізми.
Фільтри-насадки
Такі фільтри теж відносяться до адсорбційним. Різниця в тому, що вони надягають просто на кран. Вони добре очищають воду і доступні за ціною. Термін служби насадки трохи довше – близько 6 місяців. Але користуватися їй не завжди зручно – насадку доводиться часто знімати і одягати.
Проточні фільтри під раковиною
Це найсучасніші фільтруючі системи. Зазвичай вони працюють за принципом зворотного осмосу, коли рідина проходить через напівпроникну мембрану, проникну тільки молекули води і затримує шкідливі домішки і мікроби. Їх монтують під мийку, а очищена вода подається через окремий кран. Вони продуктивні і довговічні, міняти фільтруючі елементи доведеться раз в 1-3 року. Але такі фільтри дуже громіздкі і дорогі. Більш того, вода, очищена методом зворотного осмосу, втрачає корисні мінерали, важливі для здоров’я. Пити її систематично не можна.
Вода з бюветів і джерел
Джерельна вода вважається найкориснішою і смачною через те, що вона насичена киснем і цінними мікроелементами. Але так як джерела знаходяться на поверхні, вона може бути ще шкідливіше водопровідної. Адже в джерело в будь-який момент можуть потрапити добрива, хімікати та інші шкідливі речовини. А перед тим, як пити таку воду, бажано перевірити її на вміст мінералів – незбалансований склад може нашкодити здоров’ю.
Ще один варіант – вживати питну воду з міських бюветів. Вода в них подається зі спеціально обладнаних підземних свердловин і додатково очищається. Вона краще водопровідної, але якість цієї води ніхто не гарантує.
Бутилированная вода
Джерельна вода вважається найкориснішою і смачною через те, що вона насичена киснем і цінними мікроелементами. Але так як джерела знаходяться на поверхні, вона може бути ще шкідливіше водопровідної. Адже в джерело в будь-який момент можуть потрапити добрива, хімікати та інші шкідливі речовини. А перед тим, як пити таку воду, бажано перевірити її на вміст мінералів – незбалансований склад може нашкодити здоров’ю.
Ще один варіант – вживати питну воду з міських бюветів. Вода в них подається зі спеціально обладнаних підземних свердловин і додатково очищається. Вона краще водопровідної, але якість цієї води ніхто не гарантує.
Бутильована вода
Це сира вода, яка попередньо очищається, розливається по стерильним ємностей і герметично закривається. У балонах пропонується питна вода різних видів:
- доочищена водопровідна;
- мінеральна;
- питна артезіанська вода.
Доочищена водопровідна – звичайна вода з-під крана, позбавлена корисних мікро- і макроелементів.
Мінеральна вода буває природного і штучно мінералізованою. У першому випадку вона розливається з джерела, у другому – це очищена прісна вода, штучно насичена мінералами. Крім цього в залежності від кількості солей всю мінеральну воду ділять на групи:
- їдальня (до 1 г/л);
- лікувально-столова (від 1 до 8 г/л);
- лікувальна (вище 8 г/л).
Для повсякденного вжитку підходить тільки їдальня. Лікувально-столову і особливо лікувальну воду слід пити тільки за призначенням лікаря.
Артезіанська – природна питна вода з низьким ступенем мінералізації. Вона добувається з джерел глибиною понад 100 м. За рахунок цього вода зберігає цінні мінерали, але не містить нітратів і шкідливою органіки. Артезіанська вода не вимагає додаткового очищення хімією, її можна пити некип’яченої. Вигідніше купувати воду відразу у великих бутлях ємністю 18,9 л.
Отже, яка ж вода найкраще підходить для повсякденного вжитку:
- без шкідливих домішок, важких металів і мікробів;
- природного походження з підземного джерела;
- без штучних добавок;
- без глибокого очищення зворотним осмосом.
Тому, якщо ви хочете бути впевнені в якості та безпеки води, яку п’є ваша сім’я, краще вибрати бутильовану артезіанську. Вона зберігає всі корисні властивості природного, а щадна очищення робить її безпечною.